кога се прави панихида

Кога се прави панихида

Кога се организира панихидата

Панихида е церемония за възпоменаване на някой, който е починал, която се провежда след като тялото е било погребано или кремирано. Възпоменателните служби могат да се провеждат по всяко време след смъртта, от една седмица до една година.Православната църква е установила определена наредба за възпоменание на мъртвите, наречена Панихида, която се провежда на всеки 3, 9, 40 дни, след това на всеки 3, 6, 9, 12 месеца и разбира се всяка година до седмата. Датата на извършването им винаги се изчислява от смъртта на вярващия. В случай, че възпоменанието не може да се извърши в точния ден, в който се извършва, най-добре е службата да се извърши преди, а не след това.
40-дневната панихида е най-важният повод да си спомним и възкресим паметта на починал човек. Значението, навиците и друга полезна информация, свързана с него, ще бъдат описани подробно по-долу.
40-дневната панихида се прави в чест на Възнесението Господне на небето. Подобно на Исус, който се възнесе на небето на четиридесетия ден, душата отново достига до Съдията. Този паметник е най-полезен за душата в отвъдното. Сега е решена съдбата на вярващия и къде ще остане до следващото изпитание. Това е абсолютният момент на лична преценка на душата на онзи, който чака своя ред за вечност към вечен живот. Семейството и близките участват в службата, организирана за тази цел, за да му дадат любов, топлина и признателност за пътуването към Бога.

Кога се извършва 40-дневната панихида?

40-дневната панихида се прави на 40-ия ден след смъртта на вярващия, но ако не може да се извърши на този ден, добре е да се направи предварително, за да отиде душата пред Бога с нашата молитвена жертва и милостиня. Ако обаче не е възможно и панихидата става след 40-ия ден, не е толкова голяма грешка, най-важните са молитвата и милостинята.
Какво се подготвя за църквата на 40-дневната панихида?
За 40-дневната панихида се отива на църква:

Необходими неща за панихидата:

1.Некролог на починалия
2.Червено вино
3.Свещи
4.Тамян
5.Голяма, кръгла обредна питка
6.Сладки
7.Вода
На панихида част от питката се разчупва от свещеника и се поставя върху иконата, а останалата пита се разбива на парчета и се раздава на близките на починалия. След това се пали свищита и се прелива гроба с вода и вино.Раздават се сладки на присъстващите.От гробища нищо не се връща всичко се оставя на гроба!

Къде се организира 40-дневната панихида?

През повечето време православните християни организират панихида за починалия у дома, като канят роднини и приятели. Напоследък обаче се предпочита да бъде в ресторант , особено ако броят на гостите е голям и се желае добре организирана обстановка.

Ако ще следвате някакви религиозни традиции, може да искате да проведете панихида на мястото на поклонение.Ако се затруднявате в организирането на панахида или помен можем да ви помогнем да планирате и координирате възпоменателната служба.Моля свържете се с нас.error: